In februari moeten de Keiebijters, naast de kei, een glazen bol hebben opgegraven. Bij het bedenken van het motto voor carnaval 2021 kwamen ze met het geniale: Máárrr… wa fijn!

Die drie erretjes in ‘Máárrr’ staan natuurlijk voor ‘rust, regelmaat en reinheid’. Dat weet iedere ouder in Brandevoort! Wisten de Keiebijters al wat ons een maand later boven het hoofd hing?

Mogelijk stevenen we af op de vreemdste carnaval sinds mensenheugenis. Het Coronavirus heeft de wereld in haar greep. Dagelijks maken we er het beste van en proberen we gezond te blijven. Zieken doen er alles aan om gezond te worden, bijgestaan door de liefdevolle zorg van hun naasten en al die dappere zorgmedewerkers.

Carnaval 2021 zal anders zijn dan anders. Hoe anders? We weten het niet. Hossen in het Brandpunt lijkt er niet in te zitten. Springend en dansend door de straten achter de wagen van de Brandeliers aan in de Helmondse optocht? Een drankje drinken in een warm en druk café op ’t Havenplein? Tja, het lijkt nu allemaal ver weg.

CS de Brandeliers weet één ding zeker: het laatste carnaval is nooit het laatste carnaval! In Brandevoort is altijd plaats voor een nieuwe activiteit, dit keer ‘Corona-proof’. Het breng ons zo veel plezier en saamhorigheid.

Met Jacqueline en Patty beleefden we dit jaar een Brandevoortse primeur. In plaats van een Prins en Adjudant gingen dit keer een prinses en haar adjudante voorop in het feest. In weer en wind, samen met alle Brandeliers en honderden Brandevoortse feestneuzen zette het duo de hoftempel op z’n kop en maakten zij de straten ‘onveilig’. Met pijn in het hart streken we dinsdagnacht onze kleurrijke vlag, op de Plaetse voor het gezondheidscentrum, ten teken van ’t eind van carnaval 2020.

We konden niet bedenken, dat kort daarna een pandemie onze levens zou veranderen. De anderhalve-meter-samenleving is nieuw voor ons allen. We maken er het beste van en denken onderwijl na over hoe dat moet als we hopelijk op vrijdag 21 februari 2021 die prachtige vlag weer in top hijsen aan de vooravond van het jubileumjaar van de Brandeliers.

Na rijp beraad heeft het bestuur van CS de Brandeliers alvast de spreekwoordelijke kogel door de spreekwoordelijke kerk gejaagd. Er zal een nieuw carnaval zijn in Brandevoort en Jacqueline en Patty zwaaien opnieuw de scepter. Driewerf hoera voor ons prinsesselijk duo! Met dit vroege besluit willen we enige zekerheid bieden en een duidelijke boodschap uitdragen: de Brandeliers gaan opnieuw verbinden, samen met de prinses en haar gevolg en hun motto ‘Daor brandt nog licht 2.0’.

Op welke wijze is natuurlijk nog net zo onzeker als de weersvoorspelling voor de drie zotte dagen in februari 2021. De Brandeliers broeden op een aantal ideeën voor Brandevoort die ons carnaval gaan kleuren zonder elkaars gezondheid in gevaar te brengen. Grote evenementen lijken daarbij uitgesloten. Samen vinden we carnaval opnieuw uit. Met rust, regelmaat en reinheid. Of niet, maar in ieder geval zó, dat we allen gezond blijven.

Alaaf!

Bestuur CS de Brandeliers